În anul 1206, la numai 42 ani şi după o campanie militară împotriva tătarilor din estul Mongoliei, şeful militar Temejin devine "mare conducător" (khagan), sub numele de Ginghis. În anii 1221-1223, 2 generali ai săi (Jebe şi Subetai) (Viteazul) - cuceresc Iranul, Azerbaidjanul, Georgia, regiunea Astrachan şi Crimea.
După moartea lui Ginghis (în 1223, la Karakorum), fiul acestuia Ogadei continuă cuceririle: în 1230 o armată de 50.000 mongoli şi 70.000 turci cucereşte Regatul Bulgar (situat pe Volga), în 1237 atacă pe cumanii de pe Volga şi Don, apoi cade Moscova, iar în decembrie 1242 generalul Batu ocupă Kievul. În continuare, Batu lansează 3 atacuri de proporţie asupra Europei: asupra Poloniei, Lituaniei şi Prusiei Orientale; altă armată mongolo-tatara se îndreaptă spre Ungaria prin trecătorile Romanesti, în timp ce o a III-a armată condusă de Batu şi Subetai atacă centrul Ungarie regelui Bela al 4-lea, pentru a-l pedepsi pe acesta că acordase azil cumanilor în 1238. istorigrafiaungara consemnează că armatele polono-[[maghiare ar fi învins în 1241 pe mongoli la Mohi. Cert este că Batu a pătruns în Pesta pe care o ţine sub ocupaţie 1 an şi a împresurat şi Viena, însă veştile despre moartea marelui han Ogradei (decedat tânăr, căzut în patima alcoolului) modifică radical planurile mongolilor. În 1251, Batu devine Marele Han şi fixează capitala noului hanat (Kickphac) la Sarai (lângă actualul oraş Volgograd, pe malul Volgai). Începând cu secolul XIV a devenit religie oficială a părţii de vest a Imperiului Mongol. Formaţiunea statală a lui Batu, situată în zona de astăzi a Turcisamului a fost cucerită în 1395 de Timur (Temaerlane), cu o armată de vorbitori de limba turcica. Timur a schimbat capitala "Hoardei de aur" (denumire dată de băştinaşii de pe Don, datorită corturilor "aurite") la Samarkand, astăzi al II-lea oraş ca mărime din Uzbecistan, oraş cu o istorie de 2500 ani şi un amestec de culturăiraniana, indiana şi mongola. Tot el a ocupat vastul teritoriu dintre [[Marea Caspică] şi Marea Neagra, Persia (Iranul de azi) şi India. Deşi musulman, luptă cu turci şi chiar capturează pe sultanul otoman Baiazid (în 1402, la Ancara).
Începând cu sec. XV apar alte puteri – Rusia şi Imperiul otoman. În 1363 principele Moscovei, Dmitri Donski, reuşeşte prima mare victorie împotriva mongolilor, iar în 1502, Hoarda de Aur, divizată în hanate mai mici (Astrakhan, Kazan, Crimea şi Siberia), este definitiv înfrântă de tunurile şi armele de foc ale lui Ivan al 4-lea al Rusiei. Ultimul hanat, Ghiragi in crimea este înfrânt, în 1689, de Petru cel mare
Cu ajutorul celor de la Wikipedia
Sper sa va placa ce am facut Multumesc
RăspundețiȘtergereDA...tare.Continua sa ne impresionezi!!!Bafta!
RăspundețiȘtergere